Mięso i jaja ptactwa łownego były jednym z ważnych źródeł białka zwierzęcego już dla człowieka pierwotnego. Dziś polowanie dla mięsa ma dla myśliwych drugorzędne znaczenie wobec efektownych trofeów, jakimi później stają się wypchane ptaki. Cennym źródłem zdrowego białka zwierzęcego są natomiast ptaki udomowione, hodowane na jaja i mięso. Oprócz tradycyjnych eurazjatyckich gatunków drobiu – kur, gęsi i kaczek – popularnym gatunkiem mięsnym stał się indyk, wywodzący się z Ameryki. W Polsce pojawiły się nawet fermy, w których hoduje się strusie afrykańskie. Niektóre ptaki hoduje się dla ozdoby (pawie, bażanty, papugi) i z racji pięknego śpiewu (kanarki). Gołębie w rękach hodowców zyskały formy tak różnorodne, jak rasy psów czy kotów. Niegdyś wytresowane gołębie stanowiły najszybszy środek łączności.